L'EMPORDANET

A mig camí entre la ciutat de Girona i les poblacions costaneres de la Costa Brava, als peus de l’Espai Natural de les Gavarres es troba l’Empordanet. Format per La Bisbal de l’Empordà, Forallac, Corçà, Ullastret i l’agrupació de municipis de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura. Sens dubte, una zona de gran valor paisatgístic, patrimonial i amb un gran dinamisme cultural, promogut pels seus museus i institucions, però més viu que mai per la seva gent, l’essència de l’Empordanet.

L’Empordanet és d’aquells llocs que visites i que hi has de tornar, que et captiven i sobretot per què et fan viure experiències que ajuden a crear bonics records. Recórrer els seus camins i poblets medievals és fer un viatge a través del temps en una comarca plena de llegendes i històries sorprenents. És retrobar-se en un mateix, doncs tot i la popularitat de la zona sempre queden llocs increïbles en els que aturar-se i gaudir del moment:

La Bisbal de l’Empordà
Coneguda des de l’època romana sota el nom de Fontanetum, en l’actualitat és un important centre d’estudi i producció de ceràmica. Compta amb un interessant museu i diversos tallers des dels que es promouen diferents activitats vinculades. El Castell o la juderia que s’havia articulat entorn del Carrer del Call ens recorden l’esplendor d’una època i la importància del municipi al llarg dels temps.

Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura
Units l’any 1974 sota una mateixa entitat municipal, aquests tres nuclis conserven trets ben característics del seu passat medieval. Monells va ser construït al voltant d’un antic castell del que sols queden les muralles, però encara conserva el seu caràcter d’època medieval amb les seves cases, carrers i espais porticats. A Cruïlles hi destaca el Monestir benedictí de Sant Miquel d’estil romànic i amb alguns trets gòtics, així com la seva muralla medieval i la Torre de l’Homenatge de l’antic castell. I de Sant Sadurní de l’Heura s’han de destacar 3 punts principals: el castell, l’església i el menhir datat en els segle IV-III aC.

Ullastret
Ullastret, sobretot és conegut per la Ciutadella Ibèrica de Puig de Sant Andreu, un dels jaciments arqueològics més importants de Catalunya. Gestionat pel Museu d’Arqueologia de Catalunya, al museu ubicat al mateix recinte s’hi pot veure una reconstrucció virtual en 3D que et fa viatjar 2.500 anys enrere. D’altra banda, també cal destacar el propi municipi d’Ullastret, declarat monument historicoartístic. Conserva una estructura clarament medieval, amb unes muralles que encerclen tot el conjunt de carrers estrets i una plaça gòtica.

Corçà
El passat medieval de Corçà es fa palès en l’estructura del seus carrers i cases, així com les diferents inscripcions que es poden llegir en moltes de les seves façanes. D’altra banda, el municipi també destaca pel seu passat indià, com bé ho prova Villa Luz, una casa d’estil colonial també destaca pel seu passat indià, com bé ho prova la casa d’estil colonial Villa Luz, testimoni de l’aventura d’una família que al segle XIX va anar a Cuba i en enriquir-se va tornar al seu estimat poblet de l’Empordà.

Forallac
Constituït formalment l’any 1977, fruit de la unió dels termes municipals de Fonteta, Peratallada i Vulpellach, compta en l’actualitat amb una dispersió de vuit nuclis de població. És possible que de tots els nuclis el més conegut és Peratallada pel seu gran atractiu històric i arquitectònic, que li va valer la declaració de Bé Cultural d’Interès Nacional, gràcies als seus carrers empedrats, les muralles, el castell-palau, l’església romànica de Sant Esteve o l’espectacular fossat excavat a la roca. El casc antic de Vulpellach també està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, destacant sobretot el castell-palau i l’esglèsia parroquial de Sant Julià i Santa Basilea.